SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
OIKs Marie "Släggan" Häggström till VM
2019-11-27 19:18
Marie "Släggan" Häggström (Foto: Stefan Edlund)
Markus Olofsson från Everysport Media Group som bland annat driver Innebandymagazinet träffade Marie "Släggan" Häggström på en träning för att få en intervju innan hon drar i väg till VM som avgörs i Neuchatel, Schweiz mellan 7-15:e December.
När började du med innebandy?

- Började med innebandy i 9-10-årsåldern när hallen i Täfteå byggdes.

Du har deltagit vid tre tidigare mästerskap, 2011, 2015 och 2017. 2017 fick du utmärkelsen President Award som första kvinna och MVP (Mest värdefulla spelare) av organisationen i USA i VM i Bratislava. Berätta känslan kring det och hur det är att vara en förebild för innebandyn i USA som är under utveckling?

- Väldigt kul att få utmärkelsen, att vara förebild är ju alltid roligt speciellt ju äldre man blir. De ser upp till en väldigt mycket när man kommer dit, de har inte alls samma förebilder där. De får inspiration och ser hur bra man kan bli, vad sporten går ut på. Det är jättekul att vara ambassadör. Innebandyn i USA har gått framåt de senaste åren, stod still där i början när jag började. Det har gått framåt, det är kul!

16 matcher totalt i VM, 25 mål och 22 assist. Poängmässigt bästa mästerskapet 2017 med 12+9 och 21 poäng totalt. Har du några egna individuella målsättningar inför mästerskapet?

- Jag kommer nog ha en lite annan roll i detta mästerskap i och med att jag nyligen fått barn. Man är inte i riktigt samma form som tidigare, har haft uppehåll en hel säsong också. Rollen blir nog lite annorlunda mer åt coach och hjälpa de andra yngre spelarna att utvecklas. Självklart försöka att bidra med poängen också, det kommer att behövas. Varje poäng kommer att behövas i hela turneringen, från alla spelare.

Senaste tre mästerskapen har ni gått från placering 22 (2013), 13:e (2015) och 12:e (2017). Nyckelmatch direkt i gruppen mot Australien som rankas precis efter er själva i världsrankingen. Ni har även Singapore och Thailand i samma grupp som på förhand rankas lite lägre. Vad tror du om öppningsmatchen mot Australien och chanserna till att nå slutspel?

- Svårt att sia om öppningsmatchen, vi har aldrig mött Australien. Vi har dock sett dem och följt dem ganska mycket under de här åren. Tror att det blir ganska jämnt, de är stora och fysiska medan vi är mer taktiska. Vi kommer att mötas någonstans  i mitten på planen och då får vi se om det är det fysiska eller det taktiska som kommer väga över. 
Målsättningen är att vinna gruppen och vi ska kunna vinna gruppen om man ser till tidigare prestationer, första matchen är en nyckelmatch. Vi har goda chanser då truppen är stark. 

17 poäng (7+10) på 7 matcher för Obbola IK denna säsong där laget är nykomlingar i div 1. Vad säger du om formen i dagsläget för egen del, har du prickat den rätt inför VM? 

- Formen börjar komma, det känns bra mycket bättre än för några veckor sedan. Men det är så pass bra som det kan vara, med tanke på att jag fått barn för några månader sedan. Jag känner mig redo!

Vilken av giganterna Sverige eller Finland skulle du vilja ställas mot i ett eventuellt slutspel och varför?

- Måste man välja något av dem [skrattar]?! Vi har mött Sverige en gång då jag var med, då förlorade vi med stora siffror. Skulle vara roligt att möta Finland i och med att jag spelat där, skulle få möta flera gamla motståndare och tidigare lagkamrater. Det är väl jämnt skägg på den fronten!

Hur är det att spela nu på lite lägre nivå i seriesystemet med Obbola IK? Åldersskillnaden ganska stor i A-laget, allt från 16 år till 30 år ca - hur tycker du det fungerar och ser du några fördelar med mixen yngre/äldre?

- Jag tycker det fungerar jättebra, det är jättekul att det är mixat! De yngre får dra upp tempot medan de äldre får stå för det taktiska. Hög konkurrens i laget trots att det är väldigt blandat med erfarenheter. Många unga tjejer som är väldigt lovande och det är kul att hjälpa dem i deras utveckling, då de är så ambitiösa och engagerade i innebandyn och vill lära sig. Det är jättekul att spela här, jag trivs jättebra!

Vad anser du om säsongen som sådan hittills för A-laget?

- Det har varit lite upp och ner som det brukar vara för nykomlingar. Vi har väl presterat hyfsat bra men kanske inte knutit ihop säcken i alla matcher. Det är några matcher vi förlorat och spelat oavgjort som vi borde vunnit, men det är lite erfarenhet som gjort att vi tappat lite matcher på slutet. Överlag ganska bra och det ser väldigt bra ut inför framtiden. Jag tror att vi är på gång snart och vårhalvan kommer nog vara vår starka del!

Du kallas för "Släggan", var kommer det ifrån och vem gav dig det smeknamnet?

- Daniel Jernberg gav mig det på den tiden när jag spelade i länslaget för flickor 15. Jag sköt bra slagskott, det var inte så många tjejer i den åldern som sköt slagskott som jag gjorde. Han kom på det under lägret, sedan har det hängt med... 

Hemligheten med att kunna ha en så lång innebandykarriär?

- Engagemang, driv och vilja att utvecklas! Att man inte är nöjd och känner att nu kan jag allt, man måste försöka hänga med i utvecklingen i innebandyn som utvecklats väldigt mycket under den här 20 åren som jag varit aktiv.
 
Vilket är ditt bästa råd till alla ungdomar som vill utveckla sig inom innebandyn och sikta mot stjärnorna?

Träna hårt, titta mycket innebandy både på tv och live! Lyssna på de äldre [skrattar], det är nog de bästa råden jag har. 

Till sist, STORT LYCKA TILL i VM från hela Obbola IK!

-Tack, det blir spännande!

Snabbfakta om Marie Häggström
 Klubb Obbola IK, div 1 (Moderklubb, Täfteå IK)
 Position Forward
 Skjuter Left
 Bakgrund Född i USA och uppvuxen i Täfteå. 

Nyhetsarkiv
Serieträffar 2021-10-04 14:00
Schysst Innebandy2019-12-30 11:00
Umeå Floorball Festival2018-07-03 09:54
Ledarträff på onsdag!2017-09-04 21:36
Utbildningsdagar 2017-182017-08-22 18:11